zaterdag, september 16, 2006

16 09 06 | Starbucks

Oké, let op. Dit is een kans uit duizenden. Grijp ‘m, ga de uitdaging aan, laat zien dat je een voorloper kunt én wil zijn, een trendsetter zelfs, wees hip. Toon lef, visie en voortschrijdend inzicht. Haal Starbucks naar Maastricht! Als eerste stad in heel Nederland. Zo vaak overkomt je dat toch niet? Geef de toonaangevende koffiezaak met vestigingen in 36 landen wereldwijd hier ook een mooie plek.

Op de Ezelsmarkt misschien, in dat karakteristieke pand op de kop waar ooit Ramblas zat? Bassin, is dat een optie? Trek je dat toch prestigieuze deel van Maastricht wellicht ook nog een beetje uit het slop. Of maak het onderdeel van de plannen voor een theatercafé aan het Vrijthof.
Oké, even wat achtergrondinformatie. Starbucks is een ‘koffiecafé’ dat – uiteraard – zijn oorsprong heeft in Amerika. Liefhebbers noemen het een ‘nieuwe koffie-ervaring’. Behalve de coffee-to-go is er alle ruimte om in de zaak op comfortabele fauteuils of banken rustig je krantje te lezen met een ontelbaar aantal koffiesoorten binnen handbereik.

In Amman, Bangkok, Berlijn, Manchester of Zürich. Waar we ter wereld ook op reis zijn, Starbucks vormt een soort rustpunt. Het voelt bijna (of word ik nu sentimenteel?) als thuiskomen. Het Blad Carp vroeg zich onlangs af waar Starbucks toch blijft, terwijl het Europese hoofdkantoor nota bene in Amsterdam zit. De consument lijkt er klaar voor. Er is zelfs een website waar je een petitie kunt tekenen als je er voorstander van bent dat Starbucks snel naar Nederland komt. Meer dan 3500 handtekeningen zijn al gezet.

Wie op internet met google zoekt, stuit al snel op een interessante scriptie van Erik Bijsterbosch die onderzoek heeft gedaan “naar de vestigingsmogelijkheden van het bedrijf Starbucks in de Nederlandse coffee-to-go markt”. Deze Nijmeegse student van de Radboud Universiteit concludeert dat er kansen liggen in de hoofdwinkelstraten van de tien grote steden (minus Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) en volgens hem dus óók in Maastricht.

Dus… waar is het wachten nog op? Moet de Maastrichtenaar en de zo geliefde toerist dan écht dertig kilometer verderop naar de Marktplatz in Aken? En een beetje concurrentie voor het veelgeprezen maar tegenwoordig altijd propvolle Coffeelovers - dat is te merken aan de snel teruglopende service - kan zeker geen kwaad. Ben benieuwd hoe lang het een en ander gaat duren. Ik begin alvast met aftellen…

2 opmerkingen:

Anoniem zei

We hebben al een Starbucks op de Ezelmarkt, maar die heet CoffeeLovers. Ik ben SB én CL-fan, maar moet toch eerlijk bekennen dat de koffie van CL beter is, maar het concept van SB. Inderdaad: beetje hangen in een fauteuil of 'to go'. Maar dan ook écht: snel, vroeg open (v.a. 7 uur). Maar of daar in Mestreeeeeeeech een markt voor is?

Anoniem zei

wat moet maastricht met starbucks? lees er net weer een artikel van in de krant. je kunt ook naar de coffeelovers gaan en vragen of ze er een extra kilo suiker in je koffie willen flikkeren. Heb je hetzelfde concept.